Dode hoek

Imog wil zijn steentje bijdragen in het vermijden van dodehoekongevallen.
Imog trok met een vrachtwagen naar Zonneburcht om er dodehoekles te geven.

Héél interessant én vooral… OPGELET!!!! Een verwittigd mens is er twee waard!!!!!!!!!

 

WAAR LIGT DE DODE HOEK ROND EEN VRACHTWAGEN?

A. DODE HOEK VOOR EN ROND DE CABINE

Vlak voor een vrachtwagen en rechts naast de cabine bevindt zich een grote dode hoek. Doordat de bestuurder hoog zit, kijkt hij letterlijk over je als je in de buurt van de cabine staat. Je moet tot 4 meter voor een vrachtwagen gaan staan voor de bestuurder je helemaal kan zien.

De chauffeur ziet enkel wat boven de rode lijn uit komt, het hoofd en de schouders van de fietsers. De rest bevindt zich in de dode hoek.

B. DODE HOEK ACHTER DE OPLEGGER OF LAADBAK

Achter de laadbak of oplegger van een vrachtwagen is de dode hoek heel groot. De reden is evident: een vrachtwagen heeft geen achterruit. Een bestuurder kan dus nooit zien wat er recht achter zijn laadbak of oplegger gebeurt.

C. DODE HOEK RECHTS VAN DE VRACHTWAGEN

Langs de rechterkant ziet de bestuurder in zijn spiegels een deel van wat er gebeurt, maar lang niet alles. Rechts van de vrachtwagen ligt een hele grote dode hoek. De ligging van die dode hoek ‘verschuift’ als de vrachtwagen afslaat. Op dat moment kom je ook rechts naast de vrachtwagen (op het fietpad of op de rijbaan) in de dode hoek terecht.